Link group not found.
  

گالری طب و طبابت
طبابت در اردبیل در اوایل قرن اخیر مثل سایر نقاط کشور بر عهده حکیم باشی هایی بود که اغلب پس از تحصیلات در مکتب خانه در دوره خارج درس خوانده و مطالب متنوع مثل فقه، اصول، حکمت و نجوم را در سطح بالاتری یاد می گرفتند و در ضمن تحصیل کتب طبی و اغلب کتاب قانون شیخ الرئیس ابوعلی سینا را می خواندند و بعضی از این افراد در زیر دست طبیبان و حکیمان محلی به تجربه پرداخته و پس از کسب تجربه های لازم به طبابت می پرداختند. این حکیم ها با مطابقت دادن علائم بیماری معین با حالات بیمار از داروی مقرر و مدرن استفاده می نمودند و اکثراٌ این افراد معمم بوده و علاوه بر طبابت،فلسفه و حکمت نیز تدریس می کردند، بعضی ادیب و برخی صاحب نظریه در امور شرعی بودند.
سالها قبل از تاسیس دانشگاه تهران و نیز در شهرهای دیگر و تربیت پزشکان جدید، عده ای از حکیمان محلی مجرب عهده دار معالجه و مداوای بیماران منطقه ای بوده اند.
پزشکان تحصیل کرده ی دانشگاهی که حدود سال 1300شمسی یا قبل از آن به اردبیل آمده بودند و مشغول امر طبابت شده اند بیشتر پزشکان ارامنه ای بودند که به علت پرجمعیت بودن منطقه و ساکنان روستاها و بخش ها و مناطق عشایرنشین که جمعیت زیادی را تشکیل می دادند در این شهر رحل اقامت افکنده و پذیرای بیماران بوده اند و خدمات ارزنده ای را انجام داده اند.
در این گالری با طبیبان دوره قاجار و پزشکان معاصر اردبیل آشنا می شویم.



                    



                    


دکتر یوسف معماریدکتر یوسف معماری در سال 1320 خورشیدی در محله‌ی پیرعبدالملک اردبیل به دنیا آمد. دوره ی ابتدایی را در دبستان سنایی و متوسط را در دبیرستان صفوی اردبیل به پایان برد و سپس از دانشکده ی پزشکی دانشگاه تهران با درجه ی دکترای پزشکی فارغ التحصیل شد وی در چشم پزشکی تخصص گرفت و به زادگاه خود بازگشت تا آلام درماندگان و نیازمندان را التیام بخشد. او سال ها با اخلاص و ایمان به طبابت پرداخت. مطب او پناهگاه بیچارگانی بود که از شدت درد و فقر آرزوی مرگ می کردند. او به رایگان درماندگان را معاینه و جرّاحی می کرد. دکتر معماری علاوه از پزشکی در حوزه های مختلف فرهنگی و هنری نیز صاحب نام است. « ترجمه‌ی رباعّیات خیام به زبان ترکی آذربایجان» « کنزالبکا در سوگ سالار شهیدان» « خاطرات گم شده» از آثار این استاد برجسته است.                                
                                                                                                    

 

دکتر حسین ملکی: دکتر حسین ملکی در سال 1301 در محله‌ی محمدیه‌ی اردبیل چشم به جهان گشود دوره ابتدایی و متوسطه را در اردبیل سپری کرد و سپس از دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه تهران با درجه‌ی دکترای پزشکی فارغ التحصیل شد و به زادگاه خویش بازگشت.

نام دکتر حسین ملکی در حافظه‌ی تاریخی مردم اردبیل با نوع دوستی و خدمت عاشقانه و بلا شرط همراه است.او خود در بالین بیماران درمانده و فقیر در خانه هایشان حاضر می شد و علاوه از معاینات پزشکی از نظر مالی هم به آن ها کمک می کرد.

دکتر ملکی نسخه های داروها را با خودکارها و رنگ های متفاوت می نوشت که هر کدام برای داروخانه های محدود آن زمان معنی خاصی داشت؛ مثلاً نسخه هایی که با خودکار سبز نوشته می شد به معنی آن بود که « بیمار توان مالی ندارد دارو به حساب پزشک معالج» تحویل شود.

دکتر ملکی بعد از عمری خدمت صادقانه و زندگی شرافتمندانه در سال 1356 در گذشت مراسم تشییع او باشکوه ترین مراسم تشییع در تاریخ اجتماعی اردبیل است. او در مزارستان غریبان اردبیل در بستر خاک آرام گرفت.

                                                                                                               

دکترعزیزیحیوی: دکترعزیز یحیوی در سال 1318 شمسی دراردبیل به دنیا آمد، دوره ابتدایی را دردبستانهای مهر و امیرنظام سپری نمود، سپس دوره شش ساله دبیرستان را در دبیرستانهای دولتی صفوی اردبیل در سال 1336 به اتمام رسانید و پس از فارغ التحصیلی در سال 1337 وارد دانشکده پزشکی تبریز گردید و دوره هفت ساله پزشکی را در سال 1344 به اتمام رساند.دکتر عزیز یحیوی پس از طی دوره هجده ماهه خدمت سربازی در سپاه بهداشت روستاهای خداآفرین ،خمارلو و آبش احمد قره داغ اهر و مشگین در سال 1346 به استخدام وزارت بهداری درآمد و در مرکز مبارزه با سل اردبیل مشغول به کار شد.در سال 1349 پس از موفقیت در امتحان ورودی تخصصی بیماری های داخلی وارد دانشکده ملی ایران( شهیدبهشتی) شد.دکتر یحیوی پس از اتمام چهارسال، در بیمارستان تامین اجتماعی سرخه حصار(بخش قلب) تهران با موفقیت ششمین بورد تخصصی داخلی ایران را کسب نمود. دکتر یحیوی پس از استخدام در سازمان شیروخورشید مشغول به کار شد. پس از طی 25 سال به عنوان رئیس نظام پزشکی اردبیل و خدمت به روستاییان، عشایر و شهروندان اردبیل و توابع در سال 1376 بازنشسته شد و پس از بازنشستگی در مطب شخصی فعالیت می کرد و در 26اسفند 1396 دار وفانی راوداع گفت.

                                                                                                  

             
 
 



 
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۶/۲۷
منبع موزه شهرداری اردبیل
تعداد بازدید : ۸۶۶

سایت های مرتبط
گزارش

تعداد بازدیدکنندگان امروز ۱ نفر
کل بازدیدکنندگان ۱۱۴۷۲۴ نفر
بازدید امروز ۱۸۳
تعداد بازدیدکنندگان دیروز ۱ نفر
کلیه حقوق این پرتال برای شهرداری اردبیل محفوظ میباشد